Socialisatie en opvoeding:

Vanaf de geboorte worden pups blootgesteld aan contact met mensen en dieren uit hun omgeving. In eerste instantie alleen door de fokker en zijn/haar gezinsleden. Week 3, 4,en 5 zijn de belangrijkste weken van de socialisatie. Vanaf drie weken ,als de oogjes en oortjes open zijn gegaan, worden vreemde mensen toegelaten tot het nest. Zij moeten/mogen de pups knuffelen, aaien, met ze spelen, etc.. Deze contacten blijven plaatsvinden totdat de pups het nest verlaten. Hierna wordt het socialiseren overgenomen door de nieuwe eigenaar.

Neem uw pup vanaf de eerste dag overal mee naartoe. Ze zijn voldoende beschermd via de moeder, de moedermelk en de eerste enting. Vermijd wel contact met vreemde honden en hondenuitlaatplaatsen.

Socialiseren is niet, en ik herhaal, niet een pup in contact laten komen met iedere hond of mens die je tegenkomt. Of hem naar mee puppyparties nemen waar alles is toegestaan zoals ruw spel en tegen mensen opspringen. Op de hondenschool moet u uw pup niet deel laten nemen aan puppyspel aan het einde van een les waarbij ze allemaal vrij mogen rondlopen en elkaar kunnen platwalsen. Dit is a-socialiseren i.p.v. socialiseren. Hoe leuk dit allemaal mag lijken maar dit is vragen om problemen zoals over-enthousiasme of extreme angst.

Socialiseren is meer dan het ontmoeten van andere honden en mensen. Een pup socialiseren houdt in hem op een veilige, positieve manier blootstellen aan dingen zodat hij leert zich comfortabel en zelfverzekerd te voelen in onze maatschappij.

Een pup in het diepe gooien zonder keus van hemzelf of steun van ons is geen socialiseren. Ongeremd spel met ander honden waaraan hij niet kan ontsnappen en gedwongen ontmoetingen zijn een snelweg naar problemen. Om zichzelf in veiligheid te brengen leert hij dat acties zoals wegrennen, blaffen, uitvallen, grommen en bijten helpen. Problemen die voortvloeien uit deze overlevingstechnieken zijn schermutselingen, bijtincidenten met verwondingen en een heel scala aan angstige en intimiderende honden.

De Labrador en Spinone zijn van nature enthousiast. Bij de socialisatie en opvoeding is het daarom nodig uw pup te leren om mensen en andere honden wat meer te negeren, in plaats van dat u hem met iedereen en iedere hond in contact laat komen. Ondanks dat moet ook een pup kennis maken met allerlei mensen, dieren en situaties om hier later in het leven goed mee om te kunnen gaan.

Stop niet met socialiseren met 16 weken maar ga er mee door tot ver na de puberteit. Leren stopt nooit!

Wilt u meer informatie over een verantwoorde en positieve manier van uw hond opvoeden?

Bezoek ons dan ook op www.htcdewolf.nl. Ook voor pension en dagopvang.

Nieuwsgierig geworden?

Contact