Caprice
Patou
Mare
Jonas
Rasbeschrijving
Herkomst: Italië
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Karakter: Loyaal, Geduldig, Aanhankelijk, Volgzaam, Zachtaardig, Vriendelijk, Makkelijk
Gewicht: Reu: 34–39 kg, Teef: 28–34 kg
Hoogte: Reu: 60–70 cm, Teef: 58–65 cm
Kleur: Wit, Bruin, Oranje en wit, Bruin-schimmel, Oranje schimmel
Geschiedenis van de jachthond Spinone Italiano:
De Spinone is een authentieke staande jachthond wiens geschiedenis een behoorlijk eind terug gaat, helemaal tot aan de GrieksRomeinse oudheid. Niet dat er nou zo’n 2800 jaar geleden al honden rondliepen onder de naam Spinone Italiano, maar wel werd er in die tijd al melding gemaakt van grote, witte, ruwharige jachthonden die sterk leken op de Spinone en die heel goed tot de voorvaderen van de huidige Spinone gerekend zouden kunnen worden. De naam Spinone Italiano dook pas op in de dertiende eeuw. Aangenomen wordt dat het ras afstamt van de Segugio Italiano, een ander Italiaans jachthondenras. Al honderden jaren wordt de Spinone als een zeer getalenteerde jachthond beschouwd, die opvalt door zijn kalme, volhardende en gelijkmatige manier van werken en zijn meer dan uitstekende reukvermogen. Ook zijn zeer zachte mond wordt geroemd.
Geliefde allround jachthond:
Het is een zwaargebouwde jachthond die hoofdzakelijk ingezet wordt voor de jacht op veerwild. Het is een allrounder die werkt zowel voor als na het schot, wat inhoudt dat hij het wild opzoekt en aanwijst, maar het ook apporteert nadat het geschoten is. Daarbij laat hij zich niet weerhouden door moeilijk begaanbaar en dichtbegroeid terrein. Met zijn grofgebouwde lichaam weet hij zich moeiteloos overal door heen te werken en laat hij zich door geen braamstruik, stekelbosje of waterpartij weerhouden. Wat dat betreft is het net een vierwiel aangedreven terreinwagen. Hij is niet de snelste maar hij dendert in een niet te stoppen, ruime draf overal doorheen. Misschien dat daar ook zijn naam vandaan komt. ‘Spino’ is Italiaans voor doorn en ‘spionoso’ betekent stekelig. Hier in het land behoort hij niet tot de meest bekende staande jachthondenrassen maar in Italië is het een zeer geliefde hond waar nog volop mee gejaagd wordt.
Karakter Spinone Italiano:
Hoewel hij in zijn land van herkomst nog volop als werkende jachthond wordt gebruikt, worden de Spinoni is ons land vaak puur als gezinshond gehouden. En ook in die taak voldoet hij uitstekend. Wél met de kanttekening erbij dat dit ras schreeuwt om een actieve en sportief ingestelde eigenaar en dan ook nog eentje zonder smetvrees. Voor mensen die al beginnen te kreunen bij een spatje regen, die zich liever terugtrekken achter hun laptop dan op pad te gaan of die continu met de stofzuiger en dweil door het huis rennen is deze robuuste actieveling geen goede keus. De Spinone is groot, hij verhaart, hij kwijlt en hij wil actie. Vind je dat geen punt? Dan kan je aan de Spinone een prima kameraad hebben, die het hele gezin in zijn grote hart sluit. Want de Spinone mag er dan wel uitzien als een stoere jongen, maar onder dat ruige uiterlijk verbergt hij een zachte aard. Hij houdt van gezelligheid en is uitermate aanhankelijk naar zijn eigenaar en wordt graag geknuffeld en vertroeteld. Als hij de kans krijgt, wurmt hij heel zijn logge lijf nog genoeglijk op je schoot ook. Hij wil dan ook graag als lid van het gezin gezien worden en niet weggesloten worden in een kennel of de achtertuin. Uiteraard wordt een tuin wel op prijs gesteld en zal hij er niets op tegen hebben om af en toe lekker buiten te bivakkeren, maar daarna schuift toch wel graag weer aan bij het gezin.
Makkelijk en geduldig
Hoewel hij in het werken uiterst serieus is, kan hij ook clownesk uit de hoek komen en je ineens verbazen met de meest vreemde capriolen. Mits goed opgevoed is het in de omgang en prettige en vrij makkelijke hond die zich niet zo heel gauw druk maakt om allerlei futiliteiten. Hij kan soms een tikje lui lijken maar is dat beslist niet. Wat voor luiheid aangezien wordt is in feite de onverstoorbaarheid van de hond. Dat maakt hem ook voor kinderen een betrouwbare vriend. Hij gaat vaak heel voorzichtig om met het kleine grut en kan een grote mate van geduld met hen aan de dag leggen. Overigens dient ook bij de Spinone altijd volwassen toezicht, met kennis van hondengedrag, aanwezig te zijn. Andere huisdieren zijn ook geen probleem maar, gezien zijn jachthondenverleden, houd toch maar liever een oogje in het zeil als het om hamsters en caviaatjes gaat. Bezoek wordt meestal vriendelijk verwelkomt, zonder dat de hond gelijk opdringerig wordt. Als waakhond voldoet hij wat minder. Hij zal heus wel even aanslaan als hij echt vermoedt dat er iets grandioos mis is, maar daar zal het in de meeste gevallen ook wel bij blijven.
Gezondheid
De Spinone is een redelijk gezond ras te noemen, dat een leeftijd kan bereiken om en nabij de twaalf jaar, maar oudere honden zijn geen uitzondering. Er zijn wel wat erfelijke aan-doeningen aanwezig. Eén daarvan is cerebellaire ataxie, een degeneratieve hersenziekte en dan met name op het gebied in de kleine hersenen dat verantwoordelijk is voor coördinatie en de controle over bewegingen. Een zeer onhandige pup, die overal over struikelt en tegenaan botst kan een eerste aanwijzing vormen voor deze ziekte. Het is een progressieve ziekte die vrij snel verergert en getroffen honden bereiken zelden hun eerste verjaardag. Fokdieren van bonafide fokkers worden echter middels een DNA-test gecontroleerd op deze afwijkingen voordat zij zich voort mogen planten. Helaas is ook de Spinone, net als vrijwel ieder ander groter ras, niet gevrijwaard gebleven van heupdysplasie, maar ook daarop worden ouderdieren – door verantwoordelijke fokkers – getest. Daarnaast komt er tevens een enkele keer epilepsie voor. Bij grote rassen met een diepe borstkas moet met extra bedacht zijn op het risico van maagkanteling. Om dit te voorkomen verdeelt men het beste de maaltijden over drie kleinere porties per dag en voorkomt men dat de hond binnen een uur na het eten druk speelt, rent of rolt.
Verzorging
De verzorging van de ruwe, harde vacht van de Spinone vergt niet zo heel veel tijd. Wekelijks even goed doorborstelen is over het algemeen afdoende. Extra aandacht vragen de haren rondom de bek en zijn baard en poten. Die moeten af en toe wel goed onderhanden genomen worden om klitvorming te voorkomen. Ook met een regelmatige goede borstelbeurt blijft de Spinone overigens vrijwel het hele jaar door haar verliezen. Ongeveer twee keer per jaar kan de Spinone voor een goede onderhoudsbeurt naar de trimmer gebracht worden. De vacht dient dan geplukt te worden en mag beslist niet geknipt of geschoren worden. Check af en toe zijn oren en maak ze schoon indien nodig. Een ander punt van aandacht is zijn eeuwig natte sik. Even lekker water slobberen en dan gezellig met de kop op schoot van de baas uit gaan staan druipen, is de Spinone wel toevertrouwd. Wil je dat niet, droog dan de kin van de hond even af als hij gedronken heeft. Was de hond liefst zo weinig mogelijk. Het vetlaagje op de huid voorkomt dat de hond tot op de huid toe nat wordt als hij in een fikse regenbui loopt of weer eens uitgebreid de sloot in stapt. Voor de geur hoef je het ook niet te doen want de Spinone verspreidt opvallend weinig ‘hondenlucht’.